Spaanse kip

spaanse kip

Gevogelte | 19 maart 2017 | By

Afgelopen zomer in juli had ik mijn laatste post geplaatst. Nu ben ik er gelukkig weer aan toe om te schrijven. Inmiddels gescheiden en met mijn kinderen verhuisd naar Hoorn. Ik zal je de details besparen, iedereen kan zich iets voorstellen bij een scheiding… Het belangrijkste is dat ik nu weer zin heb om met mijn kookblog verder te gaan. Ik heb natuurlijk al die tijd gekookt (logisch), maar ik heb geen zin gehad om de foto’s en recepten te publiceren. Ik heb zelfs foto’s gemaakt met Kerst. Hierover de volgende keer.

Vandaag een heel lekker recept met kip, Spaanse kip noem ik het, niet omdat er chorizo in zit, want dat zit er niet in, maar omdat er droge sherry in gaat. 150 ml in de pot en 100 ml in een glaasje voor erbij, ha,ha.

spaanse kip met bonen

Op een rond, diep bord ziet een stukje kip er heel chic uit toch?
 

Spaanse kip

Als je dit recept gaat maken, laat het mij weten! Schrijf jouw commentaar hieronder of maak een foto en tag mij op Instagram of Facebook met #renatakookt  
 

Spaanse kip
Serves 6
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
1 hr
Prep Time
20 min
Cook Time
1 hr
Ingredients
  1. 60 g ongezouten boter, zacht
  2. 1 el gerookte paprikapoeder
  3. een hele kip van 1,8 kg
  4. 1 citroen
  5. olijfolie
  6. 1 grote ui, fijngesneden
  7. 3 knoflookteentjes, geperst
  8. 1 eetlepel bloem
  9. 150 ml droge sherry
  10. 500 ml kippenbouillon
  11. 3 rode paprika's, in reepjes
  12. een paar tijmtakjes
  13. 1 blik van 400 g met witte bonen of boterbonen
  14. 100 ml slagroom
  15. zout en peper
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de boter met de gerookte paprikapoeder in een kommetje. Breng op smaak met zout en peper. Maak met je handen de huid van de kip los. Begin bij de nek en beweeg voorzichtig met je hand onder de huid totdat het los zit. Wrijf de boter-paprikamengsel onder de huid en verdeel het zo goed mogelijk.
  2. Bestrooi de kip van binnen en buiten met zout en peper. Pers de citroensap in de holte en stop de cintroenhelften er vervolgens in. Nu kun je de poten vastbinden met een touw.
  3. Verwarm de olijfolie (ongeveer twee eetlepels) in een grote, ovenvaste pan. Voeg er de uien bij en laat ze 10 minuten op laag vuur zacht worden. Doe er de knoflook bij (mag ook uit een potje als je geen verse hebt) en bak een paar minuten. Roer er de bloem door en kook een minuut, dan voeg de sherry toe en blijf roeren tot je een saus krijgt zonder klontjes. Laat de saus inkoken tot ongeveer de helft en giet er vervolgens de bouillon bij. Nu voeg je nog de gesneden paprika's en tijm toe.
  4. Leg de kip in de pan bij de saus, doe er de deksel op en zet de pan in de oven. Laat de kip in ongeveer 60 minuten gaar worden. Het kan iets korter of langer duren, het hangt van de grootte van de kip af.
  5. Haal de pan uit de oven en zet hem op het fornuis. Doe er nu de bonen bij en zet de kip, zonder de deksel, nog ongeveer 20 minuten in de oven, zodat het bruin wordt.
  6. Haal de kip uit de pan en laat hem op een bord, afgedekt met een stuk aluminiumfolie, rusten. Zet de pan op het vuur, doe er de slagroom bij en controleer of er nog zout of peper bij moet.
  7. Schep de bonen met saus op een bord en leg een stuk kip er bovenop. Lekker met een stuk boerenbrood of stokbrood.
Renata Kookt http://www.renatakookt.nl/
Print Friendly, PDF & Email
Deel dit:
Facebooktwitterpinterestmail
Tags: , ,

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>