Plaatcake met abrikozen (uit Tsjechië)

cake met abrikozen

Cakes en taarten | 17 juli 2016 | By

Mijn oma was een echte ster in cakes bakken. Ze kon in een mum van tijd – zonder een weegschaal – de heerlijkste cakes uit haar op kolen en hout gestookte oven toveren. Het vaakst maakte ze een plaatkoek, met gistdeeg of cakedeeg, belegd met het fruit van het seizoen. Ze had een grote tuin met veel soorten fruit. We hadden regelmatig plaatkoek met pruimen, kersen, aalbessen, kruisbessen en abrikozen.

Als ik een recept van mijn oma uit de oven haal en de geur verspreidt zich door de keuken, moet ik altijd denken aan de weekenden die ik bij mijn oma had doorgebracht. Ze bakte dan altijd iets lekkers in haar ouderwetse fornuis en we zaten aan de keukentafel met een kopje thee.

 

plaatcake met abrikozen uit Tsjechië

 

cake met abrikozen

cake met abrikozen

plaatcake

Als je dit recept gaat maken, laat het mij weten! Schrijf jouw commentaar hieronder of maak een foto en tag mij op Instagram of Facebook met #renatakookt  
 

Plaatcake met abrikozen
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
40 min
Prep Time
20 min
Cook Time
40 min
Ingredients
  1. 2 kopjes bloem (1 kop = 250 ml)
  2. 1 kopje poedersuiker
  3. 125 g boter
  4. 1 zakje bakpoeder
  5. 1 eetlepel vanillesuiker
  6. 2 eieren
  7. 1 kopje melk
  8. een bak abrikozen (ongeveer 500 g) of een andere fruitsoort
  9. 1 eetlepel boter voor de bakplaat
  10. een beetje bloem voor de bakplaat
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Beboter een bakvorm van ongeveer 25x35 cm (ik gebruik de grootste van Le Creuset) en bestrooi de boden met wat bloem. Was de abrikozen en halveer ze, pitten haal je er uit. Laat ze in een zeef uitlekken.
  2. Zeef de bloem in een grote kom, doe er de suiker en de boter in blokjes bij. Verwerk alles met je hand (of met de keukenmachine) tot kruimeldeeg. Bewaar een kopje van dit kruimeldeeg apart voor later. Bij de rest van het kruimeldeeg doe je nu het bakpoeder, de vanillesuiker, de eieren en de melk. Roer alles goed door zodat er geen klontjes overblijven. Giet het beslag in de bakvorm en leg er de abrikozen op, naast elkaar, met de bolle kant naar boven. Bestrooi de cake nu met het achtergehouden kruimeldeeg.
  3. Bak de cake ongeveer 30-40 minuten. De baktijd hangt van je oven af, kijk dus regelmatig of de cake niet te bruin of te droog wordt. Controleer met een saté prikker of de cake gaar is.
  4. Als de cake afgekoeld is, kun je het nog met wat poedersuiker bestrooien.
Renata Kookt http://www.renatakookt.nl/
Print Friendly, PDF & Email
Deel dit:
Facebooktwitterpinterestmail

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>