Hartige taart met kwark

kwark quiche renata kookt

Lunch | 26 mei 2016 | By

Nu de zomer bijna is begonnen :) heb ik zin in wat lichter eten. Geen stoofpotten meer voorlopig. Daarom heb ik deze hartige taart gebakken, luchtig met kwark en een beetje pancetta of bacon. Het is lekker als lunch, met een salade is je maaltijd compleet.  

Je kunt het deeg met je hand kneden, maar ik heb nu een bovenarm ontsteking, dus kneden zit er niet in. Ik gebruik voor alles een machine. Zo heb ik ook voor het deeg de keukenmachine gebruikt en het ging prima. Een vorm met een losse bodem is praktisch, maar ik vind het mooier om in een aardewerk schaal te bakken en serveren. Aan jou de keuze, het gaat in beide gevallen prima.

De bodem moet je eerst blind bakken – dat is dus bakken met de bakbonen er op, zoals op de foto hieronder. Vergeet nooit om er eerst een stuk bakpapier op het deeg te leggen. Als je het namelijk niet doet, moet je de bonen later uit het deeg pulken…

quiche met kwark

Terwijl de bodem bakt, zit ik in de tuin en geniet ik van mijn bloemperken…

renata kookt

En als de taart uit de oven komt, ruikt hij zo lekker, dat mijn zoon meteen vraagt of hij een stukje mag. Even wachten tot hij afkoelt is natuurlijk beter, want dan kruimelt de bodem niet zo erg. Deze hartige taart is koud ook lekker, handig om mee te nemen naar je werk of een picknick!

kwark quiche

quiche met kwark en bacon

kwark quiche

hartige taart met kwark

Als je dit recept gaat maken, laat het mij weten! Schrijf jouw commentaar hieronder of maak een foto en tag mij op Instagram of Facebook met #renatakookt    

 

Hartige taart met kwark
Serves 6
Write a review
Print
Prep Time
40 min
Total Time
1 hr
Prep Time
40 min
Total Time
1 hr
Voor de bodem
  1. 250 g bloem
  2. 1/2 theelepel zout
  3. 150 g koude boter
  4. 1 ei
  5. 2 eetlepels witte wijnazijn
Voor de vulling
  1. 2 kleine uien
  2. 120 g pancetta of magere spekblokjes
  3. 80 g Gruyére of andere kaas die goed smelt (aan een stuk)
  4. bieslook
  5. 4 eieren
  6. zout en peper
  7. 500 g kwark (20% vet)
  8. nootmuskaat
  9. boter voor de vorm
  10. bloem voor de werkvlak
  11. En verder heb je nodig: bakpapier, huishoudfolie en bakbonen of gewone gedroogde bonen
Instructions
  1. Eerst maak je de bodem: meng de bloem en de zout in een grote kom. Snijd de boter in kleine blokjes en leg deze op de bloem. Doe er het ei en de azijn bij. Hak alles fijn met een mes en wrijf vervolgens het mengsel tussen je vingers totdat er kruimels ontstaan. Kneed het deeg totdat er een bal ontstaat. Je kunt dit overigens ook prima in de keukenmachine doen! Pak het deeg in een stuk huishoudfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Terwijl de bodem in de koelkast rust, kun je de vulling maken. Schil de uien en snijd ze heel fijn. Als je geen spekblokjes hebt maar plakjes pancetta of spek, snijd deze ook in kleine blokjes.
  4. Smelt de boter in een pan en bak de uien tot ze goudbruin zijn. Doe er vervolgens de spekblokjes bij en bak nog even tot de spekjes lichtbruin zijn. Laat afkoelen.
  5. Rasp de kaas en was en snijd de bieslook. Ik vermeld niet hoeveel bieslook je moet gebruiken, kijk zelf wat je lekker vindt. Sommige mensen vinden bieslook helemaal niet lekker, laat het dan weg.
  6. Splits één ei. Klop het eiwit met een beetje zout stijf. Meng in een aparte kom de dooier plus de drie overige eieren met de kwark tot alles glad is. Doe er nu de bieslook, de kaas en de ui/spek mengsel bij, breng op smaak met zout en peper en roer alles goed door elkaar.
  7. Zoek een mooie ovenschaal uit met een doorsnede van ongeveer 25 cm. Beboter de schaal. Rol het deeg uit op een met wat bloem bestoven werkvlak en leg het deeg voorzichtig in de ovenschaal. Druk de bodem en de randen aan, je hoeft de overhangende randen nog niet af te snijden, dat doe je later. Prik de bodem regelmatig met een vork. Op deze manier krijg je een krokante bodem. Leg er nu het bakpapier in en daarop de bakbonen. TIP: het bakpapier is gemakkelijk in vorm te brengen als je er eerst een prop van maakt. Zo wordt het papier zachter en makkelijker te bewerken.
  8. Bak de bodem 20 minuten in de oven. Haal het papier met de bonen er voorzichtig af. De bodem is nog niet gaar maar klaar voor de vulling.
  9. Roer de geklopte eiwit door de kwarkmengsel en giet het mengsel op het deegbodem. Strijk het oppervlak glad en bak de taart 30-40 minuten in de oven. Ik kan niet de exacte tijd aangeven, want het hangt erg van je oven af. Sommige ovens bakken sneller dan andere. Zet de timer daarom op 30 minuten en kijk hoe de taart aanvoelt. Is de vulling te zacht en wiebelig, laat de taart dan nog 10 minuten bakken en controleer hem dan opnieuw.
Renata Kookt http://www.renatakookt.nl/
Print Friendly, PDF & Email
Deel dit:
Facebooktwitterpinterestmail

Comments

  1. Leave a Reply

    Jantine
    27 mei 2016

    Heel goed idee om er kwark in te doen. De quiche is hierdoor heel licht en niet zout.

  2. Leave a Reply

    Agnes
    31 mei 2016

    De hartige kwarktaart uitgeprobeerd en die smaakte heerlijk.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>