Gefrituurde kwarkbollen

gefrituurde kwarkbollen

Desserts | 29 mei 2016 | By

Toen ik de hartige taart met kwark maakte, had ik nog een halve pot kwark over en besloot ik daarom deze heerlijke kwarkbollen te maken. Ze lijken op oliebollen, maar zijn veel lichter, zachter en smakelijker. En misschien ook gezonder, want er zit toch kwark in :). Ze zijn lekker als een nagerecht, met wat fruit bijvoorbeeld, of als een tussendoortje bij de koffie.

Ik had met dit recept 18 bollen gebakken, maar binnen één middag waren ze op drie na op. Deze drie bollen had ik bewaard tot de volgende dag en wat blijkt? Ze blijven lekker en zacht. Oliebollen worden altijd een dag later taai en niet meer lekker, maar deze kwarkbollen zijn nog de volgende dag prima te eten. Dat is een mooie bijkomstigheid.

Het frituren heb ik gedaan in een wok met arachideolie. Die ruikt namelijk niet, zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie. Met een broodkruimel kun je kijken of je olie goed op temperatuur is: als het stukje brood gefrituurd wordt nadat je het in de olie hebt gegooid, is de olie heet genoeg om te frituren. Blijft het stukje echter gewoon drijven zonder enige actie, moet je nog even wachten tot de olie warmer wordt.

Probeer ze zelf maar, ik wed dat dit een blijvertje is!

kwarkbollen van renatakookt.nl

kwarkbollen

Ik had bij de kwarkbollen een lekkere milkshake gemaakt, met verse aardbeien, melk en slagroom.

gefrituurde kwarbollen in de tuin

Als je dit recept gaat maken, laat het mij weten! Schrijf jouw commentaar hieronder of maak een foto en tag mij op Instagram of Facebook met #renatakookt 

Gefrituurde kwarkbollen
Yields 18
Write a review
Print
Prep Time
50 min
Cook Time
10 min
Prep Time
50 min
Cook Time
10 min
Ingredients
  1. 50 g gesmolten boter
  2. 250 g bloem
  3. 60 g kristalsuiker
  4. 1 eetlepel vanillesuiker
  5. 2 theelepels bakpoeder
  6. 300 g kwark
  7. 40 ml zonnebloemolie
  8. 2 eieren + 2 dooiers
  9. 1/4 theelepel citroenrasp
  10. zout
  11. arachideolie om te frituren
  12. En verder: ongeveer 100 g poedersuiker en een beetje kaneel, om de kwarkbollen in te rollen
Instructions
  1. Doe alle ingrediënten in een grote kom en klop alles 5 minuten lang met een handmixer. Laat het beslag, afgedekt met een stuk huishoudfolie, ongeveer 40 minuten rusten.
  2. Verwarm de arachideolie in een wok of een diepe pan tot het 180 graden bereikt. Schep met behulp van twee soeplepels bollen deeg (ten grootte van een oliebol) en laat ze voorzichtig in het vet glijden. Afhankelijk van je pan kun je 6-8 bollen tegelijk frituren. Het duurt ongeveer 5-8 minuten voordat de kwarkbollen lichtbruin zijn. Als je niet zeker bent of ze van binnen gaar zijn, haal een bol uit de olie en snijd hem open op een bordje. Is de binnenkant nog vloeibaar? Laat de bollen nog een minuut of 2 frituren. Let daarbij op dat de olie niet te heet wordt.
  3. Schep de gare kwarkbollen uit de pan met een schuimspaan en laat ze op een bord bedekt met een stuk keukenpapier uitlekken.
  4. Vermeng de poedersuiker met het kaneel in een dieper bord en rol hierdoor de iets afgekoelde kwarkbollen. Eet ze meteen op!
Renata Kookt http://www.renatakookt.nl/
Print Friendly, PDF & Email
Deel dit:
Facebooktwitterpinterestmail

Comments

  1. Leave a Reply

    Petra
    5 juni 2016

    Ik heb ze gemaakt! Heerlijk. Binnen een mum van tijd waren ze op…

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>