Clafoutis

clafoutis

Desserts | 9 augustus 2017 | By

Clafoutis is een simpel Frans toetje. Simpel maar toch classy. Het wordt vaak bereid met kersen, maar je kunt ook andere soorten fruit gebruiken, zoals bramen, frambozen, aalbessen, abrikozen, alles wat je kunt strooien werkt prima. Je zult versteld staan hoe gemakkelijk het is om een clafoutis te maken.

Clafoutis wordt traditioneel gemaakt met hele kersen, maar ik vind het kauwen aan pitten en ze vervolgens moeten uitspugen nogal vervelend. Daarom gebruik ik een ontpitter. Op deze manier is het toetje ook voor kinderen gemakkelijk te eten. Voor het bakken gebruik ik een schaal van aardewerk, maar je kunt ook een glazen schaal gebruiken, rond of vierkant, dat maakt eigenlijk niets uit.

Als je de clafoutis uit de oven haalt, is het mooi gerezen, maar in no time zakt het in. Niet paniekeren, dat hoort zo. Het moet een soort zachte pannenkoek zijn met een lichte vla-smaak. Het is lekker zelfs met een beetje schepijs, hoewel het traditioneel zo met niets erbij gegeten wordt. En als je iets over hebt, is het ook als ontbijt lekker.

Dus, zoals Julia Child zou zeggen: “Bon Appétit!”

clafoutis met kersen

clafoutis

Als je dit recept gaat maken, laat het mij weten! Schrijf jouw commentaar hieronder of maak een foto en tag mij op Instagram met #renatakookt   
 

Clafoutis
Write a review
Print
Ingredients
  1. 300 g kersen, ontpit
  2. 1 eetlepel suiker
Voor het beslag
  1. 60 g bloem
  2. 1/2 eetlepel bakpoeder
  3. 3 grote eieren
  4. 60 g suiker
  5. 300 ml melk
  6. 1/2 theelepel vanille-extract
  7. mespuntje zout
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Klop alle ingrediënten voor het beslag in een kom en laat het dan 20-30 minuten rusten. Je kunt het ook met een mixer doen.
  3. Beboter intussen een vorm (van aardewerk). Pas op: de vorm moet geen losse boden hebben! Strooi wat poedersuiker over de bodem. Ontpit de kersen. Dit kun je met een kersenontpitter doen (te koop in een keukenspeciaalzaak) of met een mesje of een grote paperclip.
  4. Strooi de kersen over de bodem en bak ze alvast 5 minuten in de oven, zodat ze zachter worden.
  5. Haal de vorm uit de oven en giet het beslag over de kersen. Bak de clafoutis 30-35 minuten of totdat het goudbruin is geworden. Bestrooi de clafoutis met poedersuiker en eet het nog lauwwarm. Je kunt er ook wat schepijs bij serveren om het toetje nog feestelijker te maken.
Notes
  1. Als er nog iets over is, bewaar de clafoutis tot maximaal 4 dagen in een goed afsluitbare plastic bak in de koelkast.
Adapted from Franse keuken
Adapted from Franse keuken
Renata Kookt http://www.renatakookt.nl/
Print Friendly, PDF & Email
Deel dit:
Facebooktwitterpinterestmail

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>